Urządzanie kuchni – najczęściej popełniane błędy już na etapie planowania

Moment, w którym musimy zabrać się za urządzanie kuchni to dla wielu spore wyzwanie. Wynika to przede wszystkim z faktu, że większość osób już na początkowym etapie planowania skupia się głównie na wyborze kolorów, dodatków i materiałów, zamiast skupić się na naprawdę ważnych szczegółach. Zanim przejdziesz do etapu planowania kuchni zastanów się, jakie czynniki należy wziąć pod uwagę, by wszystko było spójne i tworzyło funkcjonalną przestrzeń. 

Blat kuchenny i jego wysokość 

W ostatnich latach bardzo popularne stały się blaty kuchenne i wysepki zastępujące stoły. W niektórych przypadkach jest to dodatkowy element, mimo że występuje także stół z krzesłami. Natomiast jak dopasować blat kuchenny, by wygodnie służył osobom, które najwięcej czasu spędzają w kuchni. 

Stół okrągły Simple + 4 krzesła Cezar

Sporo osób nie zwraca uwagi na wysokość blatu biorąc pod uwagę przede wszystkim sam wygląd, materiał z jakiego został wykonany i kolor czy wzór. Jednak czynnikiem najważniejszym jest właśnie wysokość, która zapewnia wygodę i komfort podczas przygotowywania posiłków. Wynikiem źle dopasowanej wysokości blatu często są towarzyszące bóle kręgosłupa i nie tylko. Jak więc wybrać idealną wysokość blatu kuchennego? Przede wszystkim już w momencie wybierania mebli do kuchni należy dopasować wysokość do wzrostu osoby przygotowującej posiłki i ogólnie spędzającej sporo czasu w kuchni. Jak wiadomo jedna osoba będzie miała 185 wzrostu, z kolei inna 155 cm. Skąd wiedzieć, jaka wysokość będzie odpowiednia? Najlepszym rozwiązaniem jest wybór wysokości blatu na podstawie wysokości zgiętego łokcia. Wystarczy, że osoba ta zegnie rękę na wysokości łokcia, a następnie odejmie około 15 cm od tej wysokości. Tak przygotowany na miarę blat kuchenny będzie bardzo wygodny i funkcjonalny, a przede wszystkim idealnie dopasowany do domowego szefa kuchni. 

Zmywarka, zlew i szafka na naczynia 

Największym błędem popełnianym podczas urządzania kuchni jest m.in. nieodpowiednie rozmieszczenie zlewu i zmywarki oraz zagospodarowanie szafki na naczynia. Wszystkie te elementy wymienione wyżej powinny znajdować się jak najbliżej siebie. Zmywarka i zlew zamontowane obok siebie – w jednej linii pozwalają uniknąć zachlapanej podłogi, spacerowania z mokrymi naczyniami po całej kuchni itp. Co więcej, szafki na naczynia zawsze powinny znajdować się nad zmywarką lub tuż obok, dzięki czemu wyjmowanie naczyń jest o wiele szybsze i prostsze, a także pozwala uniknąć spacerów na drugi koniec kuchni z każdym nowo wyjętym naczyniem. 

Nieprawidłowo zagospodarowane szuflady na produkty spożywcze

Urządzanie kuchni to m.in. odpowiednie zagospodarowanie szuflad, szafek i wszystkich przestrzeni niezbędnych do zachowania porządku i wygodny. Właśnie, jeśli o wygodzie mowa, nadal sporo osób w nieodpowiedni sposób gospodaruje swoje szuflady. Przykładowo produkty ze sobą powiązane, często razem używane do wielu potraw znajdują się w dwóch różnych szufladach czy półkach, po dwóch różnych stronach kuchni. Takie rozwiązanie niestety z pewnością nie ułatwia naszego gotowania, a przy tym zajmuje więcej czasu również podczas wypakowywania zakupów. 

Najlepszym rozwiązaniem będzie wypełnienie największych szuflad produktami, które są często używane i łączone ze sobą. Produkty sypkie jak makarony, kasze, ryże, mąki, itp powinny znajdować się razem. Oleje, woda mineralna i wiele innych tego typu żywności najlepiej gdy znajduje się w dolnej szafce tuż obok kuchenki. 

Wyspa w kuchni i odległość od mebli 

Niestety, ale nadal często spotykanym zjawiskiem są nieprawidłowo wykonane wymiary. Mowa w tym przypadku m.in. o wyspie, która znajduje się zbyt blisko blatu kuchennego, zmywarki, kuchenki czy pozostałego wyposażenia kuchni. Sprawia to, że nasza przestrzeń robi się ciasna, a przy tym mało funkcjonalna. Dlatego najkorzystniejszym rozwiązaniem podczas urządzania kuchni będzie zachowanie optymalnej odległości wynoszącej około 120 cm

Są to jedne z najczęściej pojawiających się błędów podczas aranżacji kuchni. Inne z nich to np. źle zagospodarowane światło, które zamiast padać wprost na wyspę pada bezpośrednio na podłogę obok. Co gorsza, górna szafka bez możliwości otworzenia się, ponieważ przeszkadza jej zwisająca z sufitu źle zawieszona lampa. Urządzanie kuchni nie należy do najprostszych zadań, ale po zapoznaniu się z tematem i po wysłuchaniu porad doświadczonych osób nie powinno sprawiać większego problemu.